Nybyggda hus kan drabbas av mögel

Publicerad
De hus med putsfasader som byggts under de senaste tio åren riskerar att drabbas av mögel. Hela 95 procent av husen är i riskzonen.

-Problemet är mycket, mycket större än vad vi trott. I stort är alla typer av hus med putsade fasader drabbade. Vi uppmanar nu branschen att tänka om, säger Ingemar Samuelson, adjungerad professor på Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP), till Dagens Nyheter.

Orsaken är den byggmetod som använts under den senaste tioårsperioden och som kallas enstegstätning. Ytterväggens konstruktion består av en träregelvägg som isolerats med styrencellplast eller mineralull mot en yttre byggskiva av kartonggips, plywood eller liknande. Utanpå isolering läggs sedan putsen.

Finns ingen statistik
Konstruktionen saknar dock luftspalt. Det betyder att fukt som tränger in inte har någonstans att ta vägen.

-Byggmetoden kom från Tyskland och gällde isolering av stenhus. På lättbetongshus fungerar det. Man får ett tätt och energisnålt hus. Men husen som nu byggs i Sverige är välisolerade hus med träreglar, säger Ingemar Samuelson.

Det finns ingen statistik över hur vanlig byggtekniken är. Men om experterna vid SP har rätt handlar det om mångmiljardbelopp för att komma till rätta med framtida problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer