Nynäsvägen kan bli pilotsträcka för elväg

Uppdaterad
Publicerad

Delar av väg 73, Nynäsvägen, kan bli en pilotsträcka för elväg. Det är Trafikverket som valt ut två vägar som kan bli aktuella för försöket, och det står mellan sträckan Nynäshamn-Västerhaninge och sträckan Hallsberg-Örebro på E20.

Elvägarna ska lämpa sig både för tung godstrafik och persontrafik. Nu ska en vägplan tas fram för respektive sträcka dessutom ska Trafikverket studera förutsättningar som finansiering, krafttillförsel och teknik. Därefter ska två sträckor prioriteras ner till en.

─ Det kommer att ge ett samlat underlag för beslut om vilken av sträckorna som är bäst lämpad för en första elvägspilot, berättar Christer Karlsson på Trafikverket.

Förhoppningen är att pilotsträckan ska vara klar i slutet av 2021.

─ Vi bygger piloten med inriktningen att stegvis koppla ihop den med nya framtida sträckor till ett storskaligt elvägssystem, säger Kenneth Natanaelsson på Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.