Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt i fallet om Nytorgsmannen. Foto: Polisens förundersökning/Dokument inifrån

”Nytorgsmannen” villkorligt frigiven – kommer bära fotboja

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Nytorgsmannen åtalades för 24 våldtäkter och annan brottslighet. Tingsrätten dömde honom 2021 till fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter. Nu är han ute ur fängelset.

Den nu villkorligt frigivna ”Nytorgsmannen” kommer bära fotboja åtminstone till september. Han tvingas också vistas inomhus på sin bostadsadress nattetid, från nio på kvällen till sju på morgonen.

Kriminalvården skriver som bakgrund till beslutet att risken att han återfaller i brottslighet, partnervåld, sexualbrott samt sexuellt våld, är att beteckna som hög.

Nytorgsmannen

Dömdes till fängelse 2021

Den 34-årige mannen dömdes hösten 2021 till fem års fängelse för sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och ytterligare ett 20-tal brott.

Han dömdes också betala skadestånd på totalt 1,1 miljoner kronor till de utsatta kvinnorna.

Redan efter tingsrättsdomen blev domslutet kritiserat då mannen friades för majoriteten av åtalspunkterna. Hovrätten fastställde däremot tingsrättens dom och Högsta domstolen nekade målet prövning.

Våldtäkterna upptäcktes efter narkotikatillslag

Våldtäkterna uppdagades i oktober 2020, i samband med ett narkotikatillslag mot hans lägenhet. När polisen tömde hans telefon fann man flera filmer på misstänkta våldtäkter och övergrepp.

En del av av de kvinnor som varit målsägande identifierades på filmerna och kände inte till att de utsatts förrän de kontaktades av polisen.

Se SVT:s dokumentär i tre delar om Nytorgsmannen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet