Foto: pressbild

Nytt borgarråd i Stockholm – han tar över integrationsfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir Fredrik Lindstål (C) som tar över som arbetsmarknads- och integrationsborgarråd efter partikamraten Karin Ernlund som går på föräldrarledighet. Den tidigare nöjesentreprenören har varit kritiskt mot alliansens nolltolerans mot graffiti och även mot stadens byråkrati.

Fredrik Lindstål (C) kommer att ta över Karin Ernlunds uppdrag som arbetsmarknads- och integrationsborgarråd. Med en bakgrund som entreprenör vill han nu öppna upp arbetsmarknaden för alla målgrupper, menar han. 

– Jag tror att jobben och kopplingen till näringslivet och ett fungerande lokalsamhälle är den absoluta nyckeln till att lösa integrationen i Stockholm, säger Fredrik Lindstål (C).

Fler kvinnor till arbetsmarknaden

Hur ska ni få fler utrikesfödda kvinnor in till arbetsmarknaden?

– Just utrikesfödda kvinnor är klassiskt överrepresenterade bland långtidsarbetslösa. Det är viktigt att vi skapar mötesplatser för att träffa de personerna och få en känsla för vad det finns för faktiskt kompetens. Sedan behöver vi hitta snabba sätt på att skapa yrkesutbildning om det behövs men också hitta snabbare sätt att matcha med näringslivet, det är jätteviktigt.

Samma möjligheter i alla stadsdelar

Segregationen och klassklyftorna ökar i Stockholm, hur ska du integrera och sammanföra staden bättre?

– Jag vill att vi hittar olika former för att satsa på företagande, tillväxten och möjligheter i hela Stockholm. På vissa platser kan det handla om trygghetssatsningar, på andra platser matchning och kompetens, ibland kan det handla om stadsmiljöer eller tillgångar till kontor och lokaler för verksamheter, säger Fredrik Lindstål (C).

Fler startup-företag i ytterstaden

Enligt Fredrik Lindstål ser man ofta en startup-kultur i innerstaden vad gäller företagande och nyskapande idéer och han anser att det är något som behöver tillämpas mer utanför innerstadens gränser.

– Energin, drivet och engagemanget finns men däremot finns inte nätverket för att man ska driva igenom sina ideer. Jag kommer ju själv från företagarsidan så där känner jag mig trygg med att arbeta och se vad det finns för behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.