Foto: Omar Daham/SVT

Nytt domstolsbeslut: Grönt ljus för idrott på Boovallen

Uppdaterad
Publicerad

Ljudnivån från idrottensanläggningen Boovallen i Nacka var störande för de boende i området. Efter en dom i mark- och mijödomstolen krävdes begränsningar samt bullerskydd. Men efter en ny dom upphävs beslutet om bullervallar, som enligt politiker kan bli vägledande för andra idrottsanläggningar. 

2019 kom domen som slog fast att buller från Boovallens fotbollsplan störde de boende, och ett bullerplank skulle byggas. Men Nacka kommun överklagade domen och beviljades prövningstillstånd i mark- och miljööverdomsstolen. Men ett nytt domstolsbeslut under onsdagen upphävde den tidigare domen. Det innebär att kommunen inte länge behöver bygga bullervallar.

– Domen är mycket glädjande. Vi har äntligen fått gehör för att ljud från idrotts- och lekaktiviteter inte går att jämställas med buller från industrier. Boovallen är en anläggning där många, framför allt barn och ungdomar, utövar idrott, säger Gunilla Grudevall-Steen (L) i ett pressmeddelande.

Enligt Nacka kommun har ärendet engagerat Idrottssverige och kommer att påverka fotbolls- och idrottsanläggningar i tätbebyggda områden i hela landet.

Foto: Omar Daham/SVT

Se Mats Gerdaus reaktion efter beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.