Foto: SVT

Nytt forskningscenter med fokus på stroke

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget drar igång ett forskningscenter för att förfina den medicinska tekniken och därmed kunna förbättra både diagnos och behandling. Fokus ligger på stora folksjukdomar som cancer och inledningsvis, stroke.

Forskningscentret är ett samarbete mellan Landstinget, KungligaTekniska Högskolan (KTH) och Karolinska Institutet och det har fått namnet MedTechLabs. Det kommer att ligga i det snart inflyttningsklara BioClinicum som ligger på Karolinskas område.

I en del av lokalerna kommer så småningom världens främsta forskare arbeta med att förfina en revolutionerande metod att rädda och bota många stroke-patienter.

Fortfarande en byggarbetsplats

Sjukvårdslandstingsrådet Peter Carpelan (M) kan inte visa upp de nya lokalerna eftersom BioClinicum ännu är en byggarbetsplats, men han berättar gärna om det nya samarbetetsprojektet.

– Det kommer att vara till stor nytta för de enskilda patienterna som drabbas väldigt hårt hemskt av stroke och det kommer också att föra med sig stora samhällsekonomiska vinster och förkorta vårdtiderna högst väsentligt, säger Peter Carpelan.

Suger ut proppen

Stroke orsakas i de flesta fall av att en propp täppt till ett blodkärl i hjärnan så att syretillförseln förhindras och patienten kan därmed bli förlamad eller förlora sin talförmåga. Den nya metoden trombektomi innebär att läkaren går in i ett blodkärl med en tunn slang .

Via blodkärlen nås det ställe i hjärnan där blodproppen sitter i vägen. Läkaren kan då via slangen suga in proppen och dra ut den . Hjärnan får syre igen. Neuroradiologiska kliniken på Karolinska i Solna och KTH ligger i framkant när det gäller att tillämpa den nya tekniken.

Läs mer: Ambulansinsats ska rädda fler strokepatienter

– Det krävs avancerade bildsystem för att se var man är i hjärnan när man gör det här, säger Mats Danielson som är professor i medicinsk bildfysik vid KTH. Det är avancerade datasystem för att snabbt kunna visa de här bilderna för läkaren.

– Det gäller också utveckling av materialteknik för att få ut själva proppen. Så det behövs spjutspetsteknik från flera olika teknikområden.

Viktigt samarbete

MedTechLabs kommer att ha en budgetram på cirka 30 miljoner när det är i full drift nästa år. Det möjliggör anställning av en handfull framstående medicintekniska forskare.

– Det är ett unikt forskningssamarbete inom medicinteknik som vi tror kommer att utveckla vården på ett väsentligt sätt. Det är viktig för patienterna och det är viktig för landstingets möjlighet att vårda patienterna, säger Peter Carpelan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.