Foto: SVT

Nytt förslag ska återinföra tunnelbanepolis

Uppdaterad
Publicerad

Allt för många känner sig otrygga när de åker tunnelbana, det menar trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) som nu vill återinföra tunnelbanepolis.

Uppemot var fjärde resenär i Stockholms tunnelbana känner sig otrygg när de reser ensamma på kvällar och nätter. Det visar Trafikförvaltningens senaste undersökning.

Kvinnor känner sig mindre trygga än män. Bara varannan kvinna känner sig trygg när hon åker tunnelbana ensam och 30 procent av kvinnorna uppger att de känner sig otrygga. Motsvarande siffra för män visar att tre av fyra män känner sig trygga i tunnelbanan på kvällar och nätter. 13 procent uppger att de känner sig otrygga.

Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) vill öka tryggheten i tunnelbanan och han har inspirerats av New York-polisens metoder.

Hög polisnärvaro

I New York har brottsligheten i tunnelbanan minskat markant sedan 90-talet. En hög polisnärvaro ökar känslan av trygghet, det menar New Yorks före detta polischef. Han är numera trygghetschef för New Yorks tunnelbana och besökte Stockholm förra veckan. För honom är polisnärvaron i tunnelbanan avgörande.

– Vi har kriminella som endast begår brott i tunnelbanan och om en polis som vanligtvis jobbar uppe på gatan går ner i tunnelbanan kan de kriminella begå brott mitt framför dem utan att de förstår att personen gör någonting fel, säger Jospeh R. Nugent, trygghetschef för polisen i New Yorks tunnelbana.

En specifik polisstyrka som jobbar endast i tunnelbanan är nödvändig, menar han.

– De vet vilka lurendrejerier och tricks kriminella i tunnelbanan använder sig av. De känner igen hur ficktjuvar och perversa fungerar till exempel.

”Återinför tunnelbanepolis i Stockholm”

New York har i dag ett minimikrav på antalet polisen som ska vara stationerade i tunnelbanan. Nu vill även Kristoffer Tamsons återinföra en specifik tunnelbanepolis.

– Det måste finnas polis i vår kollektivtrafik, i vår tunnelbana. Tunnelbanepolisen, som vi en gång hade, måste återupprättas och åter börja patrullera, vara synlig och bekämpa på plats, dygnets alla timmar i kollektivtrafiken. 

Kristoffer Tamsons ska nu framföra förslaget till regeringen.

Stockholmspolisens regionpolischef Ulf Johansson vill inte kommentera huruvida en specifik tunnelbanepolisstyrka skulle kunna bli verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer