Nytt gripande för helikopterrånet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en misstänkt, en åttonde person, har nu gripits för helikopterrånet i Västberga.

Den anhållne mannen är 31 år och bosatt i Huddinge söder om Stockholm. Han förvaras på häktet i Flemingsberg och fick på onsdagen advokat Peter Althin förordnad som offentlig försvarare.

Utöver de åtta misstänkta som sitter frihetsberövade finns tre personer som släppts på fri fot men fortfarande är misstänkta för delaktighet i rånet.

Dömd för narkotikabrott

Den senast anhållne 31-åringen dömdes så sent som i oktober för grovt narkotikabrott och vapenbrott till fängelse i två år och åtta månader. Han förekommer sedan tidigare under elva avsnitt i belastningsregistret.

Narkotikabrottet avser ett parti kokain som anträffades i hans lägenhet i Vårby, Huddinge. Hans fingeravtryck påträffades på en våg med kokainrester i lägenheten. Där anträffades också så kallade redline-påsar som används för att förvara narkotika i, en större summa pengar och ett vapen med ammunition.

Föraren deltog inte i rånet

Den 34-årige man som sitter häktad misstänkt för att ha fört helikoptern vid rånet i Västberga deltog enligt nya uppgifter till TT inte i själva rånet.

Han ska i stället ha medverkat i rånet genom att stjäla helikoptern på flygplatsen vid Mellingeholm i Norrtälje där han hade god lokalkännedom sedan tidigare. Han är utbildad där och tog även sitt flygcertifikat vid Mellingeholm. Dessutom har han flera gånger hyrt den aktuella helikoptern för egna nöjesflygningar.

Efter stölden ska 34-åringen ha flugit helikoptern till Stora Skuggan på norra Djurgården där en annan pilot tog över och flög till värdedepån i Västberga.

Känd ”buse”

34-åringen skaffade sig sedan ett alibi för rånet genom att samtidigt som rånet utfördes ha krockat med en annan bilist i Frihamnen. Den person han krockade med ska vara en känd ”buse” enligt TT:s källa.

En av de först häktade för helikopterrånet ska enligt TT:s källa ha fört telefonsamtal med den 41-årige man, numera bosatt i Serbien, som tidigare kallades Stockholms gangsterkung. Telefonsamtalen avlyssnades av polis och utgör en tung del av bevisningen i målet.

Samtalet ska bland annat ha handlat om att de inblandade var starkt irriterade på piloten som de ansåg vara ”jiddrig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.