Foto: SVT

Nytt gymnasium på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elever fortsätter att öka i Stockholm, och därför satsar nu Stockholms stad rekordmycket på att bygga ut och renovera stadens skolor. Och på Södermalm håller man på med ett helt nytt gymnasium.

Den gamla skolbyggnaden på Stigberget på Södermalm invigdes 1915, och inhyste tidigare Frans Schartaus handelsinstitut.

Nu håller man på med en omfattande renovering som ska göra om byggnaden till ett modernt gymnasium med plats för 750 elever. 

Anders Lööv, projektansvarig. Foto: SVT.

– Det är en historisk byggnad på en historisk plats. Huset är renoverat senast på 50-talet, så det har funnits ett stort behov av att förnya tekniken i huset för att klara de framtida kraven på utbildningsverksamhet, säger Anders Lööv som är projektansvarig på SISAB.

Gymnasieeleverna allt fler

Ombyggnationen på Stigberget är en del i Stockholms stads pågående satsning på att rusta upp och bygga ut stadens skolor. En satsning som de själva säger är den största i stadens historia.

I den kommande budgeten lägger man 3,2 miljarder på investeringar i skollokaler, vilket är 900 miljoner mer än förra året.

– Vi behöver investera i våra barn och ungdomar. Ett växande Stockholm med fler bostäder, mer kommers och kultur behöver också utbildning, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Olle Burell (S), skolborgarråd. Foto: SVT.

De närmaste åren ser Stockholms stad en stor ökning av antalet elever, och framförallt gäller det just gymnasieelever. Där ser man en ökning på 40% fram till år 2025.

– Därför tar vi vara på alla sådana här byggnader som finns som man kan bygga om, och vi bygger även nytt runt om i Stockholm, säger Olle Burell (S).

Öppnar höstterminen 2018

Till nästa höst ska eleverna kunna börja på det nya gymnasiet på Stigberget, som kommer att heta P A Fogelströms gymnasium, efter författaren som i år skulle ha fyllt 100 år.

– Gymnasiet finns på just den plats där Per Anders Fogelström skildrade ett Stockholm i ständig förvandling och utveckling, det kommer inspirera både lärare och elever här, säger Olle Burell (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.