Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Stockholm stad skiljer det nästan tio procentenheter mellan stadsdelarna med högst respektive lägst andel barn på förskolan. Foto: TT

Nytt lagförslag om fler barn i förskola ska minska segregationen

Uppdaterad
Publicerad

Genom bland annat uppsökande verksamhet vill regeringen att fler barn mellan tre och fem år ska börja förskolan. Syftet är att fler barn ska få chansen att lära sig svenska innan de börjar skolan.

– Det är viktigt att inte glömma bort barnen som redan är inskrivna i förskolan men som har hög frånvaro, säger Therese Hultman, förskolerektor Stockholm stad.

Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen om ändringar i skollagen. Om ändringarna blir verklighet kommer kommunerna få större ansvar att se till att barn mellan tre och fem år börjar i förskolan.

Stockholm stad var en av kommunerna som under processens gång fick chansen att tycka till om förslaget. I remissvaret lyfter de bland annat fram hur inskrivningsgraden på förskola varierar mellan stadsdelarna samt bristande språkkunskaper hos sexåringar i stadens ytterförorter.

Järvaveckan 2022

Förskolan viktig för språket

Therese Hultman är förskolerektor i Stockholm stad. Hon är positiv till det nya lagförslaget och vittnar om förskolans roll i barnens språkutveckling.

Hör förskolerektorn om förslaget: ”Tror vi behöver tänka att det behövs mer resurser in i förskolan”.

Lagförslaget i korthet:

Kommunen ska vara skyldig att kontakta vårdnadshavare till barn och informera om barnets rätt till förskola och förskolans syfte. Första kontakten ska tas inför hösten det år barnet fyller tre och om barnet inte skrivs in på förskola ska kontakt tas igen inför varje termin.

Det ska bli obligatoriskt att kommuner erbjuder reserverad förskoleplats till barn som bott kort tid i Sverige eller av annan anledning har behov av förskola för bättre språkutveckling, även om vårdnadshavare inte anmält önskemål om plats.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2022

Mer i ämnet