Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andelen barn som går i förskola skiljer sig mellan olika delar av länet – en koppling kan ses till områden där barn i större utsträckning börjar skolan utan att kunna svenska. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Svårt för barn som börjar skolan utan att kunna svenska

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte pratar svenska hemma med sina föräldrar och inte heller går på förskola riskerar att börja skolan utan att kunna svenska.

– I de socioekonomiskt utsatta områdena är de här siffrorna större, säger Pablo Mendoza, lärare och ordförande i Lärarförbundet i Huddinge.

I de fall där barn inte lär sig svenska hemma kan förskolan vara ett bra komplement för att språket ska finnas med när skolan börjar.

I Stockholms stad går i snitt 94,58 procent av barnen mellan tre och fem år i förskola, men inskrivningsgraden skiljer sig åt med nästan 10 procentenheter mellan stadsdelen med lägst och den med högst andel.

Hör svenskläraren Pablo Mendoza om förslaget som ska få fler barn att börja förskola: ”Det finns ett problem, att man inte erbjuder alla barn plats, till exempel asylsökande”.

Inskrivningsgrad Stockholm stad

Siffrorna nedan är angivna i procent och gäller barn mellan tre och fem år

Snittet i kommunen: 94,58

Rinkeby-Kista: 87,95

Skärholmen: 90,66

Spånga-Tensta: 91,90

Hässelby-Vällingby: 93,42

Norrmalm: 93,89

Östermalm: 94,38

Enskede-Årsta-Vantör: 94,52

Södermalm: 95,33

Skarpnäck: 96,03

Farsta: 96,09

Kungsholmen: 96,42

Hägersten-Älvsjö: 97,00

Bromma: 97,05

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.