Vill se skärpta straff för att skydda blåljuspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Se över lagen så att det blir avskräckande att bruka våld mot blåljuspersonal. Det är ett av förslagen som sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) tar med när hon möter inrikesministern i dag.

I mellandagarna misshandlades en ambulanssjuksköterska i samband med en uttryckning i Huddinge. På vårdförbundet växer nu oron för ambulanspersonalens trygghet.

– Vi har gått från att ha en norm när man definitivt inte ger sig på personal som räddar liv. Den normen håller på att urholkas, och det är jätteallvarligt, säger Vårdförbundets vice ordförande Johan Larsson.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Ministern samlar till möte

Efter händelsen skickade det ansvariga landstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) in en skrivelse till inrikesminister Anders Ygeman (S) som idag samlar företrädare från myndigheter, arbetsgivare och fackförbund för att diskutera hot och våld mot utryckningspersonal.

– När man ger sig på sjukvårdsutbildad personal som ska hjälpa sjuka människor och när man använder tillhyggen att slåss med, då har man passerat en gräns som definitivt inte är acceptabel, säger Marie Ljungberg Schött.

Hoppas på skärpt lag

Nu hoppas hon på att inrikesminister Anders Ygeman ska se över lagstiftningen när det gäller våld mot de här yrkesgrupperna.

– När man är ute på den här typen av uppdrag är det ännu viktigare att personalen inte blir utsatt för våld, och då tycker jag att vi behöver se över lagstiftningen så att den verkligen avskräcker från att ge sig på all blåljuspersonal, säger Marie Ljungberg Schött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Mer i ämnet