Foto: TT/SVT

Nytt larm på Gustavsgården – hälften av de äldre undernärda

Publicerad

Fler än 50 äldre på Gustavsgårdens äldreboende i Värmdö kommun lider av undernäring. Det slår den medicinskt ansvarige i kommunen fast i en rapport som kom redan i januari.

Många av de äldre på Gustavsgårdens äldreboende i Värmdö kommun lider av undernäring. Det slår kommunens ansvariga sjuksköterska fast i en rapport. Det rapporterade tidingen Mitt i först. Enligt rapporten ska fler än hälften av de sammanlagt 106 äldre vara undernärda eller vara i riskzonen.

Jan Dolk (KD), ordförande i nämnden för vård- och omsorg i kommunen menar dock att det till största del kan finnas en naturlig förklaring till larmet.

– Jag vill börja med att säga att jag tycker att rapporten är väl genomförd. Men jag vill ändå säga att det handlar om en sanning med modifikation. När personer blir äldre så är ju matintaget många gånger frivilligt och begränsat av den äldre individen, säger han.

”Fullständigt skandalöst”

Men det larmas inte bara om undernäring i den medicinskt ansvariga sjuksköterskans, som har tillsynsansvar över den sjukvård som bedrivs i kommunens särskilda boenden, rapport.

I rapporten larmas det även för att det finns alldeles för få i personalstyrkan och att äldre som är oroliga får lugnande läkemedel som första insats, innan andra metoder prövats.

– Det här sättet att medicinera våra gamla istället för att ge personlig omvårdnad är fullständigt skandalöst. När den medicinskt ansvariga sjuksköterskan säger att patientsäkerheten inte kan garanteras, då måste man agera, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Läs också: Äldre tvingas bo i containrar

Det är inte första gången som Gustavsgårdens äldreboende hamnar i rubrikerna. SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat att flera av de äldre tvingats flytta in i containrar i väntan på att delar av boendet renoveras.

– Det känns som ett fängelse, sa 90-årige Alfred Endl, till SVT då.

Att boendet nu återigen står i fokus tycker politikerna är beklagligt.

– Det är naturligtvis tråkigt. Det ena har inte med det andra att göra men det är mycket oturligt att det här sammanfaller, säger Jan Dolk (KD)

– Jag tycker det är oerhört tråkigt. Framförallt för de boende och den personal som gör ett jättebra jobb. De jobbar ju efter de resurser som finns, säger Mikael Lindström (S).

”Vill se en armé av sjuksköterskor”

Uppgifterna om situationen på äldreboendet ska enligt Mikael Lindström (S) kommit på pränt redan i januari men politikerna har varit ovetande om situationen.

– Det är oerhört alarmerande uppgifter och det förvånar mig att vi inom politiken inte informerats. Att det inte har hänt något redan är skrämmande.

Vad behöver hända nu?

– På kort sikt handlar det om en akut lösning. Jag vill se en armé med sjuksköterskor som man får hyra in även om det kostar.

Jan Dolk (KD), ordförande i nämnden för vård- och omsorg menar att ett intensivt arbete redan är igång.

– Vi är ute och försöker få in kompetent personal och då är inte pengafrågan högt upp på listan. Men det är ju chefens ansvar att bemanna men vi ligger på där, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer