Led-ljus, med en färgsättning som relaterar till årstiderna med varma färger under vintern och kallare nyanser under sommaren.  Foto: Lennart Johansson

Se glasobelisken lysa i nya färger

Uppdaterad
Publicerad

Sergels torgs glasobelisk har fått sig ett ansiktslyft inför platsens 50-årsjubileum. Framöver kommer den höga pelaren att lysa i helt nya färger.

Under det senaste året har obelisken varit dold, då stålet har rostskyddsbehandlats och målats och de 60.000 glasprismorna plockats ned och tvättats. Samtidigt har verket fått helt ny belysning som kommer att påverka atmosfären i city.

Ny belysning

Edvin Öhrströms ”Kristall – Vertikal accent i glas och stål”, har fått helt ny belysning. Den nya ljusdesignen, skapad av Michael Hallbert, kommer att skifta i färg och är en av de uttalade visioner som Öhrström hade när obelisken först kom på plats 1974.

43 år gammalt landmärke

Nyrenoverad och utrustad med den allra senaste led-ljustekniken. Stockholmarna kommer att få uppleva den 43 år gamla glasskulpturen i nytt ljus,med en färgsättning som relaterar till årstiderna, med varma färger under vintern och kallare nyanser under sommaren.

Se en längre version på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer