Nytt projekt ska stoppa rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Trafiksäkerhetsföreningen NTF vill påverka Uppsalaelever att inte köra bil efter att ha druckit alkohol, genom att låta eleverna möta en som vet hur illa det kan gå.

Klockan är halv tre en juninnatt 1998 för sju år sedan. Tobias Randberg och hans bäste vän Ronny har varit på fest och tar ett ödesdigert beslut. Trots att bägge druckit sätter de sig i bilen och kör iväg.

Bästa vännen dog. Tobias Randberg överlevde, men till ett helt annat liv än tidigare. Han är förlamad från axlar och neråt och säger sig ha förlorat så gott som allt.

Nu är han och förre polisen Rune Östman några av dem som föreläser för ungdomar mellan 16 och 19 år, i ett projekt som drivs i Uppsala län av trafikföreningen NTF och Vägverket.

Det är genom att möta någon som fått ta konsekvenserna av att inte handla rätt, som ungdomarna förhoppningsvis ska ta in budskapet.

Inte ett ljud hörs bland de allvarliga åhörarna från Bolandskolan. Vid föreläsningens slut går några elever fram för att tacka Tobias. Andra lämnar långsamt salen under tystnad.

NTF:s och Vägverkets projekt startade 2004 med att undersöka ungdomarnas vanor och attityder i trafiken. Vid projektets avslut våren 2006 görs en ny enkätundersökning för att mäta om och hur de många föreläsningarna påverkat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.