Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du vilket stöd som går att få, varför det behövs och om någon kan få reda på om du sökt stöd. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Nytt stöd för anhöriga som drabbas av gängvåldet

Publicerad

Behovet av stöd till anhöriga till kriminella har ökat, menar Brottsofferjouren som under det våldsdrabbade 2023 fick allt fler frågor som var gängrelaterade. Nu vill de att drabbade ska få bättre hjälp och har därför tagit fram en slags manual.

– Vi hoppas att materialet gör så att anhöriga till gängkriminella kan få det stöd som de har rätt till, säger Olle Pallin-Cox vid Brottsofferjouren.

Behöver jag söka skydd om min anhörig sitter häktad för mord? Vad ska jag göra om mitt barn är fast i gängkriminalitet och jag känner mig dömd av alla jag möter? Hur ska jag förhålla mig till en sprängning nära mitt hus?

Det är några av frågorna som har ställts allt oftare i samband med våldsvågen. Bland annat Brottsofferjouren i Västerort vittnar om en ökning av människor som hör av sig i gängrelaterade ärenden.

Våldsvågen i Stockholm

”Får mycket skuld trots att de inte har något ansvar”

För att kunna ge konkreta svar på frågorna och stöd till de som drabbas har Brottsofferjouren tagit fram nytt material som ska fungera som en manual för de lokala jourerna som finns runt om i landet och för de stödpersoner som jobbar ideellt i Sverige.

Olle Pallin-Cox är verksamhetsutvecklare på Brottsofferjouren och en av skribenterna bakom materialet.

– Vi finns till för den här gruppen som många gånger får mycket skuld och skam från omgivningen trots att de inte själva har något ansvar för det som har hänt eller det som deras anhöriga är inblandade i, säger han.

Även drabbade grannar hör av sig

Enligt Brottsofferjouren i Västerort har antalet människor som hörde av sig i gängrelaterade ärenden under 2023 ökat. Men det är inte bara anhöriga till gängkriminella som söker stöd utan också personer som bor i närheten där det har varit en skjutning eller sprängning.

– Vi kan ge ett mellanmänskligt stöd, men vi kan också svara på väldigt mycket praktiska och konkreta frågor, säger Olle Pallin-Cox.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet