Foto: TT arkivbild

Svenonius (M): ”Landstinget i Stockholm kommer inte finnas kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser framtiden ut för sjukvård och kollektivtrafik i Stockholms län? Politikerna i landstinget höll under måndagen en presskonferens där de presenterade sin nya majoritetskoalition – ett blågrönt styre.

– Vi drog lott om namnet, säger Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd.

Politikerna i landstingshuset presenterade idag hur styret ska se ut under de kommande fyra åren.

– En nyhet är att fyra partier blir fem. Vi är väldigt glada att Miljöpartiet har valt att ingå en koalition med oss, säger Irene Svenonius (M)finanslandstingsråd.

Blågrönt styre i Stockholms landsting

Det var en uppslupen stämning när för Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna höll pressträff för att presentera den nya majoritetskoalitionen i landstingshuset.

– Fördelarna är att vi får en stark och tydlig majoritet det är nödvändigt när vi står inför sådana stora utmaningar som vi gör, säger Ella Bohlin (KD).

Hon vill ta bort alla köer inom vården i landstinget och stärka förlossningsvården. Ella Bohlin menar att detta är viktigt eftersom Stockholms län hela tiden växer.

Konstruktiva samtal

Gruppledarna för den nya koalitionen menar att samtalen och förhandlingarna har varit konstruktiva.

– Vi ser förutsättningar för en ny omstart för NKS, med ny ledning och en genomgripande förändring i hela verksamheten i alla led, säger Tomas Eriksson (MP).

– MP har förhandlat väldigt tufft och behövt starka garantier för att få avtryck i politiken men sen det var klart så har det gått bra. Det är inte så att det finns en tydlig skiljelinje inom det nya styret, mellan det gamla styret och Miljöpartiet. Vi är fem olika partier med olika skiftningar, säger Gustav Hemming (C).

Väljs formellt imorgon

Det nya styret väljs formellt i morgon förmiddag, då det är dags för det första fullmäktigemötet efter valet.

Efter mötet kommer de nya landstingsråden att presenteras närmare. Då kommer också fler detaljer om hur politiken inom bland annat sjukvård och kollektivtrafik kommer att se ut.

En nyhet är att Stockholms läns landsting ombildas till Region Stockholm efter ett beslut i riksdagen, det betyder att landstinget får utökat ansvar regionens utveckling efter den första januari 2019.

Se reprisen av presskonferensen här nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blågrönt styre i Stockholms landsting

Mer i ämnet