• Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av gas har inträffat i FOU-anläggningen i Koskullskulle i Gällivare kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Nytt utjämningsförslag slår mot Stockholmskommuner

Publicerad

Välbeställda, moderatstyrda kommuner runt Stockholm och Malmö, och rödgröna Stockholm, förlorar mest på det förslag till ändringar i systemet för kommunal utjämning som regeringen vill ska börja gälla 2016. Det blir mer rättvist så, enligt regeringen.

Förslagen finns i en promemoria som nu skickas ut på remiss. Systemet ändrades så sent som inför förra året men regeringen vill ta tillbaka en del av de förändringar som gjordes då av Alliansregeringen.

Ett antal M-styrda kommuner, som Täby, Lidingö och Nacka, protesterade kraftigt när systemet ändrades eftersom de menade att de skulle förlora stort på det.

Därför kompenserades de med ett särskilt bidrag. Det vill regeringen nu ta bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer