Personal på Danderyds akutmottagning vittnar om att de är rädda för att ta felaktiga beslut på grund av stress. Den höga arbetsbelastningen kan nu leda till vite för Danderyds sjukhus. Foto: TT

Danderyds akutmottagning riskerar rekordstort vite

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har beslutat att förelägga akutmottagningen på Danderyd sjukhus med vite på 350 000 kronor. Det är det högsta beloppet Danderydsakuten fått någonsin. Orsaken är allvarliga brister i arbetsmiljön.

Strax före jul gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på akutmottagningen, efter att Vårdförbundet, Kommunal och Stockholms läkarförening tillsammans gjort en anmälan till myndigheten om den pressade situationen. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att förelägga akutmottagningen med vite på 350 000 kronor.

I beslutet skriver myndigheten: ”Ni behöver nu vidta åtgärder för att komma till rätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen, som pågått under lång tid.”

Vitet var väntat

Enligt Stefan Kejonen, tf. verksamhetschef VO Akutsjukvård på Danderyds sjukhus, så var Arbetsmiljöverkets besked väntat. I ett mejl till SVT skriver han:  ”Vi beklagar dock att vi inte har fått mer tid att genomföra de föreslagna åtgärderna vilka har blivit försenade till följd av hög belastning till följd av covidpandemin.”

Senast den 15 juni måste bristerna i arbetsmiljön vara åtgärdade, annars tvingas Danderyds sjukhus att betala 350 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.