Danderydsakuten anmäls av tre fackförbund till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Många går hem med en klump i magen och det finns en rädsla för att det ska tas felaktiga beslut på grund av stress. Arbetssituationen på Danderyds akutmottagning är så pressad att den nu granskas av Arbetsmiljöverket.

– Situationen är ohållbar på ett akut sätt, säger Jenny Pettersson huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus.

För första gången på Danderydsakuten har Vårdförbundet, Kommunal och Stockholms läkarförening gått ihop och tillsammans gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om situationen. De tycker inte att ledningen på Danderyds sjukhus gjort tillräckligt för att förbättra läget på akuten, trots att de larmat vid upprepade tillfällen.

– Det är bråttom. Folk blir sjukskrivna varje dag på grund av att de arbetar här, säger specialistsjuksköterskan Jenny Pettersson som även är huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus för Vårdförbundet.

Ledningen: Oacceptabel situation

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på akutmottagningen strax före jul. Danderyds ledning vill inte intervjuas, men i ett mejl till SVT skriver chefläkare Karin Knudsen Malmqvist att situationen är ”oacceptabel” och att ledningen ”gör allt för att så snart som möjligt komma till rätta med den”.

De senaste veckorna har varit extra tuffa med ökande antal covidfall, men även många influensapatienter som sökt sig till akuten och patienter med fallskador uppger sjukhusledningen. Nu inväntar man resultatet av Arbetsmiljöverkets inspektion.

”Under tiden fortsätter arbetet med bland annat lokala aktiviteter på akutmottagningen för att förbättra för personalen och aktiviteter för ett bättre vårdflöde genomgående på sjukhuset”, skriver Karin Knudsen Malmqvist.

Vite på 75 000 kronor

Men den pressade situationen för personalen på Danderydsakuten är inte ny, enligt skyddsombuden. 2018 skickade Vårdförbundet in en anmälan till Arbetsmiljöverket som resulterade i ett vite på 75 000 kronor.

– De här problemen har funnits på vår akutmottagning länge, säger Jenny Pettersson, huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.