Läkare larmar: Sjukvården pressad av ökande smittan

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar snabbt i landet och inläggningarna på iva till följd av covid-19 blir fler. Samtidigt insjuknar allt mer personal.

Nu larmar läkarna om den ökande pressen på sjukvården.

– Den är väldigt, väldigt ansträngd, säger Andreas Fischer, läkare och ordförande för sjukhusläkarna i Stockholm.

Situationen på landets sjukhus blir allt mer pressad inför julhelgen.

Sammanlagt 84 fall av omikronvarianten har hittills bekräftats i Sverige. Samtidigt har antalet inlagda på iva ökat med ett 30-tal till totalt 79 sedan förra veckan.

Coronapandemin

– Det är belastat i hela landet. Nu har vi igen för första gången på väldigt länge över 500 patienter i landet med covid, säger Thomas Lindén, statschefläkare vid Socialstyrelsen, i Morgonstudion.

Han pekar på att det är en säsongsmässig period med många olika smittsamma sjukdomar, bland annat influensa och rs-virus.

– Det här belastar sjukvården dubbelt, dels för att vi får fler patienter men också för att personal är sjuk eller måste vara hemma för att deras barn är sjuka. Det är tidsmässigt olyckligt att att corona kommer som extra belastning just nu, säger Thomas Lindén.

”Väldigt ansträngd”

I Region Stockholm har fyra sjukhus den senaste veckan gått upp i stabsläge.

Andreas Fischer, läkare på Södersjukhuset och ordförande för sjukhusläkarna i Stockholm, beskriver situationen som svår. Inte bara patienttrycket har ökat, även en stor del av sjukvårdspersonalen har insjuknat till följd av att de inte har fått vaccin, förklarar han.

– Den är väldigt väldigt ansträngd. Jag tycker att man borde ha gått upp i förstärkningsläge på en gång, säger Andreas Fischer i Morgonstudion, om situationen.

– Jag har kollegor nu som är smittade och inte kan vara på jobbet. Hade vi fått vaccin i tid hade sjukdomen hos personalen kunnat minska, det gäller både influensa och covidvaccination. Jag tycker det är en senfärdighet och väldigt långsamt agerat från regionens sida, säger han.

Måste välja patienter

På torsdagen var väntetiden på Södersjukhusets akutavdelning 23 timmar för kirurgiskt sjuka.

– Det är för få vårdplatser, det är det absolut största problemet, säger Andreas Fischer, och pekar även på den senaste tidens besparingar som har genomförts i Region Stockholm.

Larm kommer även från andra sjukhus i landet om att personal går på knäna.

På barnintensiven på Drottning Silvias barnsjukhus är läget så ansträngt att svårt sjuka barn tvingas flytta till andra vårdavdelningar.

– Man måste välja vilka patienter som ska få den vården som intensivvården kan ge, säger Emelie Stotzer, läkare och skyddsombud för Läkarförbundet, till SVT Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet