Ödehuset vid Smedsuddsbadet får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Det öde Smedsuddsannexet som förfallit under många år har fått liv. Under sommaren slås portarna upp till en ny restaurang i den renoverade 1800-tals villan.

–Vi kommer satsa på ett koncept kring natur, träning, mat och kultur, säger Jakob Grandin som en gång startade Trädgården på Södermalm.

Byggnadens utsida rustats upp av Stockholm stad för omkring 5 miljoner kronor. Kostnaderna på insidan står den nya hyresgästen för till största del. Kontrakt har skrivits på 10 år och Stockholms stad är nöjd över att området nu kommer få mer liv och rörelse året om.

– Det här är en plats som varit ödslig sedan 2016 och förhoppningen är att den nya verksamheten dessutom kan blåsa liv i kultur- och fritidsaktiviteter, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd Stockholm stad.

–Till sommaren ska krogen och uteserveringen öppnas, säger Jakob Grandin, entreprenör för Eden som den nya restaurangen ska heta.

Historik Smedsuddsområdet:

• År 1812 byggdes en malmgård på Smedsudden i empirstil som fick namnet ”Sjövillan”.

• I slutet av 1800-talet förvärvade Oscar Fredrik Kreüger Smedsudden och lät bygga en mindre malmgård på uddens mitt. Anläggningen bestod av två trävillor med snickarglädje, den ”Krügerska villan” och ett annex.

• Under början av 1900-talet beboddes Sjövillan av en konstnärkoloni vid namn Smedsuddskolonien. På 1930-talet förvärvade staden Kreügers del av udden och anlade en park. 1936 brann sjövillan ner och ansågs inte vara värd att reparera.

• På 1970-talet rustade Stockholms stad upp området och Smedsuddsbadet invigdes. Den gamla Krügerska villan rustades upp till café men brann dessvärre ner 1997. Kvar av den gamla bebyggelsen kvarstår idag endast Annexet.

Källa: Stockholm stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.