Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Jan Johansson svarar på frågor om de vanligaste symptomen vid covid-19. Foto: SVT

Ögonbesvär efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Jan Johansson hoppas att optiker och vårdcentraler ska bli bättre på att upptäcka ögonbesvär efter covid-19. Han misstänker att tusentals svenskar är drabbade, men att många inte får behandling.

I höst släpper han en rapport med behandlingsmetoder och föreslagna riktlinjer för vården, i hopp om att fånga upp fler med besvär.

Tror du mörkertalet är stort?

– Det tror jag tyvärr, säger han.

Enligt honom kan trötthet och minnesproblematik ibland kopplas till just ögonen. Något som idag lätt missas i vården.

– Som patient är det inte alltid lätt att förstå vad som är vad. Det kräver att vården frågar och testar, säger Jan Johansson.

I videon beskrivs symptomen, vad man själv ska göra om man lider av besvär och om nya varianter av covid också kan sätta sig på ögonen.

• Den enda kända svenska publicerade forskningen som berör synpåverkan vid postcovid är rapporten Postcovid i praktiken från Myndigheten för vård och omsorgsanalys. Som del av underlaget gjordes en enkät bland 1400 personer som upplever att de har postcovid. De fann att ca 10 procent av personer med postcovid upplevde eller hade upplevt svåra besvär med ögon eller syn. Ca 25 procent upplevde eller hade upplevt milda besvär med sin syn.

• Forskare har nu valt ut patienter som behandlas på särskilda postcovid-mottagningar och som uppgett att de har problem med synen. 70 procent av dem visade sig ha problem med ögonmotoriken. Det förklarar, enligt forskarna, många symptom som är vanliga hos patientgruppen. Den forskningsrapporten släpps först under hösten 2023.

• I Sverige finns ingen samlad nationell myndighetsstatistik för hur många som lider av postcovid. Svenska covidföreningen har gjort en uppskattning att över 200 000 svenskar är eller har varit drabbade.

Källa: Svenska covidföreningen, vardanalys.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.