”Vi har haft fler överträdelser mot skyddsobjekt” – hör kaptenen Rebecca Landberg berätta. Foto: Frida Claesson/SVT

Militären ökar närvaron i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Militären kommer att synas mer än vanligt i Stockholms skärgård under maj och juni månad i år. Enligt försvarmakten är orsaken att nya värnpliktiga utbildas samt det försämrade världsläget.

– Vi är ett litet land, vi behöver stärka vår förmåga tillsammans med andra länder, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen. 

På Berga Örlogsbas i Haninge tränar amfibieregementet tillsammans med flottan. SVT Stockholm följde med ombord på Stridsbåt 90 under en övning när en undervattensrobot identifierar minor.

Samtidigt som marinens aktiviteter ökar i skärgården vistas också fler privatpersoner på sjön, något som marinen märker av.

– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen.

Hur allvarligt är det att bryta mot försvarets regler? Hör mer i videon.

Här övar marinen ofta

  • Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
  • Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
  • Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
  • Gryts och Valdemarsviks skärgård.
  • Karlskronas yttre redd.
  • Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.