Polisen vill öka tryggheten i Rågsved efter flera övergrepp Foto: SVT

Ökad polisnärvaro i Rågsved – nattvandraren: ”Många mammor är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens två våldtäkter och två tidigare överfall på kvinnor ökar nu polisen sin närvaron i Rågsved. Övergreppen har också fått många rågsvedbor att engagera sig och flera har börjat nattvandra för att öka tryggheten.

– Många mammor är oroliga. Man vill inte att dottern ska gå hem sent på natten, säger Ahmed Kifah som är projektledare för Projekt Rågsved som anordnar nattvandringar.

Tidigt på kvällen den 14 juni överfölls och våldtogs en kvinna av en maskerad man i Rågsved. Tre veckor senare, den 7 juli överfölls och våldtogs ännu en kvinna. Överfallen i Rågsved har skapat ett stort engagemang och i sociala medier är det flera som uttrycker sin rädsla för att vistas ute sent på kvällen. För att lugna rågsvedsborna har polisen beslutat att öka sin närvaro i området.

– Vi vill öka närvaron och synligheten. Från polisens sida tar vi eventuell oro på största allvar och försöker fånga upp den så gott det går, säger Malin Därth, lokal polisområdeschef i Farsta.

Två övergrepp tidigare i år

Tidigare i vår skedde två övergrepp mot unga kvinnor där en 23-årig kvinna överfölls i ett parkområde i Rågsved av en knivbeväpnad man. Samma natt överfölls en 25-årig kvinna i samma område och tvingades under knivhot in i sin lägenhet. Mannen lämnade dock platsen eftersom att kvinnans sambo var hemma.

– Det är en aktiv informationsinhämtning och utredningen går framåt. Vi har säkrat spår så vi hoppas kunna gripa en gärningsman framöver, säger Malin Därth.

Finns planer på sms-system

Övergreppen och människors känsla av otrygghet har fått många rågsvedsbor att vilja engagera sig och flera föreningar har börjat nattvandra. Det finns planer på ett sms-system där den som känner sig otrygg på kvällen ska kunna få sällskap hem.

– Vi hälsar på människor och går runt och ser om något inte är i sin ordning. Det är mest äldre som är oroliga, säger Ahmed Kifah som är projektledare för Projekt Rågsved som bland annat anordnar nattvandringar.

Trots att Rågsved drabbats av flera övergrepp under relativt kort tid tycker inte Malin Därth att invånarna ska vara oroliga.

– Rågsved är en fin plats. Jag vill påkalla att man inte behöver vara otrygg och känna oro. Men som alltid så kan man vara lite extra uppmärksam, precis som vi från polisen är just nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.