Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas kommunpolitiken när samarbeten brister? Hör Jon Nyhlén, statsvetare vid Stockholms universitet. Foto: TT/SVT

Oktober en turbulent månad i kommunpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Oktober har varit en turbulent månad för många av länets invånare det gäller kommunpolitik. Sigtuna, Salems och Botkyrka kommun har alla förvarnat om förändringar i det politiska styret under de senaste veckorna.

Den 25 oktober fick invånarna i Sigtuna kommun beskedet om att Centerpartiet och Liberalerna lämnar kommunstyret på grund av samarbetssvårigheter. Sedan valet 2022 har de tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna styrt kommunen. I början av november kom beskedet att kommunstyrelsens ordförande avgår och samarbetet ser ut att fortsätta.

Salems kommun

I slutet av oktober väljer också Liberalerna och Centerpartiet i Salems kommun att byta sida. De slår ihop sig Socialdemokraterna och Rönninge partiet. Plötsligt blir Moderaterna som styrt kommunen i 40 år ett oppositionsparti.

Botkyrka kommun

Även i Botkyrka har ett maktskifte skett. Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet och allierar sig med Moderaterna, Centerpartiet, Tullingepartiet och ett antal före detta socialdemokratiska ledamöter. Det nya samarbetet har fått namnet ”Botkyrkas bästa”. Socialdemokraterna petas från maktposten efter 29 år.

Men varför händer det här just nu, drygt ett år efter valet, och vad händer med förtroendet för politikerna? Hör statsvetaren Jon Nyhlén i videon längst upp.

Rättelse: I en tidigare version beskrevs flera före detta socialdemokrater i Botkyrka som oberoende socialdemokrater vilket kan uppfattas som ett parti, vilket det inte är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.