Nacka kommun vill bygga bostäder i Bergs Gård och har sagt upp avtalet med oljebolaget som hyr marken för sin bränsledepå. Foto: Nacka kommun

Oljehamnen i Nacka blir kvar – planerade bostäder läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill bygga bostäder i Bergs Gård och har sagt upp avtalet med oljebolaget som hyr marken för sin bränsledepå. Mark- och miljödomstolen beslutade idag att oljebolaget får fortsätta ha sin verksamhet på marken.

Den segdragna tvisten om Bergs Gård i Nacka har avgjorts. Det är mark- och miljödomstolen som nu slagit fast att Nacka kommun inte har tillräckliga skäl för att säga upp tomträttsavtalet med Bergs gård.

​– Domstolen har tydligen inte förstått att vi bygger stad i Nacka, att vi ska dra fram tunnelbana via Sickla till centrala Nacka. För oss är det självklart att den sista stationen inte slutar i en oljedepå – det verkar verklighetsfrånvänt, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande till SVT Stockholm.

T-bana mot bostäder

Nacka kommun vill bygga bostäder i Bergs Gård och har sagt upp avtalet med oljebolaget som hyr marken för sin bränsledepå. Foto: Nacka kommun

Planerna att bygga bostäder vid Bergs gård ingår som en viktig del i Sverigeförhandlingen om att bygga ut tunnelbanan i Stockholm, där Nacka kommun kommit överens med staten och Stockholms läns landsting om att bygga omkring 13 500 nya bostäder, något som är av stor vikt för hela regionen och Sverige.

Nytt markavtal gäller i 40 år

Visionen att omvandla Bergs gård från oljehamn och ett hållbart område för boende har drivits av Nacka kommun sedan början av 2000-talet.

– Om vi inte lyckas säga upp avtalet kommer det att gälla i 40 år till, förklarar Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande till SVT Stockholm.

Den rättsliga tvisten handlar om Nacka kommun har rätt att säga upp Circle K från ett tomträttsavtal som träffades 1958. Avtalet går ut den 31 december 2018 och domen, som kommer att överklagas till Svea hovrätt, innebär att processen med att utveckla omkring 2000 bostäder vid Bergs gård förhalas ytterligare.

Nästa möjliga tillfälle för kommunen att säga upp tomträtten är år 2059.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer