Var femte gymnasieelev misstänks ha fuskat på prestigefyllda skolan Campus Manilla. Foto: Jessica Gow/TT

Omfattande fusk på prestigeskolan Campus Manilla

Uppdaterad
Publicerad

Var femte gymnasieelev på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm misstänks för provfusk, rapporterar Dagens Nyheter. Just nu utreds 51 av gymnasieskolans totalt 260 elever.

Enligt DN inledde skolan en utredning i förra veckan efter att lärare slagit larm. Det ska röra sig om fusk i flera olika ämnen och årskurser.

– Vår utredning pågår fortfarande. Men det här rör sig om starka misstankar. Det ska mycket till för att jag inte kommer bedöma det som fusk, säger Robert Mellander, rektor för grund- och gymnasieskolan på Campus Manilla, till tidningen.

På Skolverket ser man allvarligt på uppgifterna om fusket.

– Det är förstås jätteallvarligt om elever kan fuska på prov, vilseleda lärarna och få felaktiga betyg och därigenom vinna konkurrensfördelar om attraktiva utbildningsplatser, säger Hannes Theander, undervisningsråd vid Skolverket,till SvD.

Campus Manilla har tidigare fått kritik av Skolinspektionen

Än så länge har ingen elev stängts av, men Mellander utesluter inte att så kan bli fallet. Disciplinära åtgärder kommer att vidtas, säger han.

– Det finns flera olika åtgärder som vi har till vårt förfogande. Vi utesluter inte något i nuläget.

Campus Manilla var en av flera gymnasieskolor som i mars fick kritik av Skolinspektionen för att man inte kunde förklara elevernas höga betyg.

Skolinspektionen hade vid lunchtid på onsdagen ännu inte fått in någon anmälan från Manillaskolan men pressekreterare Agnes Gidlund säger till SVT att myndigheten kan inleda ett ärende utifrån de uppgifter som framkommit i DN.

SVT söker Campus Manilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.