Ett stort strömavbrott mörklade stora delar av södra Stockholm under torsdagseftermiddagen. Foto: Läsarbild/ Petra Lidell/TT

Stort strömavbrott i Stockholm stoppade tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Ett strömavbrott drabbade södra Stockholm, bland annat Södermalm, Liljeholmen och Årsta, sent under torsdagseftermiddagen. Drygt 30 000 kunder drabbades.

Strömavbrottet inträffade klockan 16.11. och orsakades enligt elbolaget Ellevio av ett fel i ett ställverk i Liljeholmen.

– Anledningen till strömavbrottet är ett ställverk som utlöst skyddsmekanismen ljusbågsvakt. Ljusbågsvakt är en säkerhetsfunktion som utlöses om det uppstår gnistor eller eld, säger Jesper Liveröd presschef på Ellevio till SVT.

Störningar i kollektivtrafiken

Strömavbrottet fick trafikljus att slockna och kollektivtrafiken drabbades av stora störningar. Tunnelbanan stod ett tag helt still, men har nu kommit igång igen på både blå, röd och grön linje.

– På röda linjen från stationerna Aspudden till Mariatorget kan det fortfarande vara så att rulltrappor och annat inte fungerar, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst.

Tidigare stopp för regional- och pendeltåg

Det var fram till 17.30 även stopp i trafiken för regional- och pendeltåg i området. Stoppet berodde på ett signalfel vid järnvägsstationen Stockholm Södra, det är dock oklart om felet kan kopplas till strömavbrottet. Trafiken är åter igång med med vissa följdförseningar kvarstår enligt Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.