Sus Andersson blir nyordförande för Miljöpartiet i Spånga-Tensta och ersätter Awad Hersi.

Omröstningen klar: Hon ersätter Hersi i Spånga-Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades omröstningen om vem som ersätter den kraftigt kritiserade före detta ordföranden Awad Hersi (MP) som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Medlemmarnas röster föll på tidigare ledamoten Sus Andersson.

Det var efter anklagelser om maktmissbruk som röster höjdes för att den förre ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Awad Hersi (MP) skulle avgå. Uppgifterna om maktmissbruk kom från tjänstemän inom kommunen som vittnade om att Awad Hersi försökte lägga sig i utredningar kring försörjningsstöd.

När det sedan kom nya anklagelser, denna gång gällande att Hersi skulle ha försökt påverka ett vittne i en brottsutredning, blev kritiken så omfattande att han till slut tvingades lämna alla sina uppdrag.

Medlemmarna gick emot valberedningen

Därefter påbörjades processen med att hitta en ersättare. Miljöpartiets valberedning föreslog då Tamim Alameddine, som arbetar på Miljöpartiets riksdagskansli och bor i Sköndal i södra Stockholm. Men medlemmarna ratade valberedningens förslag och röstade istället fram Sus Andersson, ledamot i Spånga-Tensta, med förankring i området.

– Jag är naturligtvis jätteglad och stolt över att ha fått det här förtroendet, säger Sus Andersson efter att det vid halv fyra-tiden i eftermiddag stod klart att hon vunnit omröstningen.

SVT: Varför tror du att just du fick förtroendet?

– Jag tror att medlemmarna gick mycket på att jag har den lokala förankringen. Att jag har koll på området, att jag lever och bor här och att jag är tillgänglig. Jag kan svara och prata om våra frågor i vardagen.

”Jag har visat brinnande engagemang”

När valberedningen föreslog Tamim Alameddine som ny ordförande frångick de traditionen av att föreslå kandidater med lokal anknytning. De motiverade beslutet med att situationen kring förre ordföranden Awad Hersi gjorde att man nu istället la fram den kandidat som är ”bäst lämpad att göra ett bra jobb i området”.

Hur ser du på det? Det låter som att de inte tror att du är bäst lämpad.

– Det får du fråga valberedningen om. Jag tycker att jag genom det arbete jag har gjort under de två och ett halvt år jag suttit i nämnden har visat både ett brinnande engagemang och byggt upp en kunskap kring själva nämndarbetet som gör att jag kommer klara det här arbetet, säger Sus Andersson.

Ska försöka reparera förtroendet

Formellt är Sus Andersson inte vald ännu. Det är kommunfullmäktige som utser ny ordförande och det sker inte förrän den 12 december. Men i och med att Sus Andersson vann medlemmarnas röster väntas hon nu röstas igenom.

Hur har alla turer kring förre ordföranden påverkat ditt kommande arbete?

– Det är klart att vi har en hel del att göra med att återupprätta förtroendet, men jag tror att vi har goda förutsättningar att göra det genom praktiska förändringar.

Hur ska du reparera förtroendet?

– Jag brinner för närdemokratin. Att involvera alla i dialog, att mötas i diskussioner om stadsdelens framtida utveckling. Vi måste förankra de beslut vi fattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet