Omstridda bygget på Plankans gård blir av

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tolv år lång strid är politikerna i Svenska Bostäders styrelse eniga: de 119 lägenheterna ska byggas på kvarteret Plankans innergård på Södermalm.

Under åren som gått har planerna mötts av stora protester och flera överklaganden. Tidigare i somras kom beskedet från Svea Hovrätt, som är sista instans, att byggplanerna får grönt ljus. Något som DN var först med att berätta.

Beslutet går inte att överklaga eftersom detaljplanen nu fått laga kraft, men fortfarande krävdes bygglov för att bygget skulle kunna bli av.

Nu har styrelsen i Svenska Bostäder till slut enats om att gå vidare med att ansöka om bygglov. Detta trots att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet tidigare motsatt sig bygget.

Accepterar majoritetens vilja

Svenska Bostäders styrelseordförande Ann-Margrethe Livh (V) säger till Stockholmdirekt att hon helst sett att gården inte blivit bebyggd, men att hon accepterar beslutet.

– En majoritet ville gå vidare med bygget och då är det så. Punkt slut, säger hon.

Flera boende har länge motsatt sig planerna och enligt Stockholmdirekt finns redan planer på att överklaga det kommande bygglovet.

Tidigare rapportering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.