Läkare omplaceras – kollegor misstänker bestraffning

Uppdaterad
Publicerad

En mycket uppskattad läkare vid thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna har omplacerats efter mer än 30 år. Sjukhusledningen hävdar ekonomiska skäl men arbetskamraterna misstänker att det handlar om en bestraffning för att han uttalat sig i media.

Haverikommissions rapport om bristande säkerhet för patienter på Karolinska i Solna som ABC berättade om i slutet av november fick stort genomslag. En av dem som reagerade var intensivvårdsläkare Helmuth Lang som själv jobbar där. Han var inte förvånad över de brister som utredningen kom fram till och höll med om haverikommissionens kritik.

”Fantastisk timing”

Inför en intervju med ABC informerar han sin chef. En vecka senare kallas han till möte där ledningen meddelar att han sägs upp från sitt halvtidsvikariat på grund av arbetsbrist. Helmuth Lang visar öppet att han gör en ljudupptagning av det som sägs på mötet.

Haverikommissionen klandrar Karolinska

”Jag har varit anställd här i 36 år, en vecka efter att jag talat med media upphör min anställning...är det inte en fantastisk timing?” frågar Helmuth Lang på mötet.

”Nej...nej, det här handlar om andra saker” svarar HR-konsulten Maria Stare vid Karolinska sjukhuset.

Misstänker bestraffning

Det här upprör Helmuths arbetskamrater. Närmare 90 medarbetare på thoraxkliniken skriver under ett upprop där de ifrågasätter beslutet, som de inte anser är trovärdigt. De skriver också att de är oroliga för att uttala sig om missförhållanden.

– Fram till dess att ledningen visar den ekonomiska kalkylen bakom beslutet om omplacering misstänker vi att Helmuths omplacering är en bestraffning, säger överläkare Jarl Ehrenberg vid thoraxkliniken.

– Vi kan aldrig bevisa att det finns ett samband, men det är lite olustigt. Och det hade varit väldigt trevligt om de ville bemöta det, säger intensivvårdssjuksköterskan Lene Carlsson.

Från att motiveringen varit arbetsbrist ändras den till ekonomiska skäl. Och Helmuth omplaceras till Karolinska i Huddinge, med erbjudande om en fast tjänst. Enligt sjukhusledningen är det nu ett avslutat personalärende och arbetskamraternas oro ett missförstånd.

Oron är ogrundad

– De ska inte känna oro, det är ogrundat, säger divisionschef Harald Blegen, som ansvarar för verksamheten.

Först efter ABC:s intervju, en och halv månad efter uppropet, skriver sjukhusledningen ett svar till de 90 medarbetarna. Där tydliggörs att alla ska kunna uttala sig om missförhållanden utan att känna sig rädda för repressalier, men enligt överläkare Jarl Ehrenberg kommer det här definitivt inte att befrämja diskussionsklimatet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverikommissionen klandrar Karolinska

Mer i ämnet