Foto: SVT

Operaspöket är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 september har Phantom of The Opera premiär på Cirkus. I rollen som fantomen står Peter Jöback, som är en av endast fyra skådespelare som gjort rollen på båda sidorna av Atlanten.

När vi kliver in på Cirkus scen på Djurgården så förflyttar vi oss bakåt i tiden till 1800-talet och operahuset i Paris. Andrew Lloyd Webbers musikal om den vanställda Fantomen som förälskar sig i sopranen Christine Daaé tycks aldrig dö ut. Mer än 140 miljoner människor har sett musikalen och efter 20 år så är den tillbaka i Stockholm.

”Alla skaffar masker”

– Han skapar den här personan för att skydda sig och använder masken. Det kan man ju relatera till sitt egna liv, att vi alla skaffar masker innan vi vågar visa vilka vi är. Det fanns mycket där som jag kände igen från mitt liv, säger Peter Jöback som nu åter igen gör rollen som fantomen.

Peter Jöback har gjort rollen både på Brodway och West End. Emmi Christensson är inte heller obekant med sin roll som Christine då hon under två år tid har gjort rollen i London.

– Jag har dröm om att spela Christine sen jag var liten. Det har blivit en ikonisk roll inom musikalvärlden, det är en utav de största kvinnliga rollerna, säger Emmi Christensson.

När musikalen sattes upp för första gången i London 1986 så var det med en avancerad teknik. Publiken skulle få en upplevelse som man inte annars var van vid. Arthur Marsella har regisserat Phantom of the Opera över hela världen och var även med när musikalen gick i Sverige första gången.

”Vi retar fantasin”

Är tekniken lika avancerad idag, som den var förr?

– Vi har förstås gjort vissa förbättringar genom åren. Men det intressanta med den här produktionen är att trots all scenografi och teknik, så är det alltid folks fantasi som fyller i luckorna. Folk har ofta sett saker på scenen som egentligen inte finns där. Vi retar fantasin, och det är hemligheten med produktionen säger Arthur Marsella.

Sex års teatersuccé

Under rekordlånga perioden 1989 till 1995 blev musikalen en succé på Oskarsteatern. Då med svenska skådespelare som Mikael Samuelsson och Bert-Åke Varg.

– Den underbara Bert-Åke ringde och sa att han var beredd att ställa upp direkt. Jag har fina minnen från dem som var med i orginaluppsättningen, samtidigt ser jag fram emot att jobba med en ny generation, säger Arthur Masella.

Musikalen The Phantom of the Opera skrevs av brittiske musikallegenden Andrew Lloyd Webber och hade urpremiär i London 1986. I Stockholm hade den premiär med namnet Fantomen på Operan 1989.

Musikalen bygger dock på en historia som är betydligt äldre. Den är baserad på franske författaren Gaston Leroux roman ”Le Fantôme de l'Opéra” som publicerades 1910. Leroux skrev flera detektiv-, äventyrs- och skräckromaner men det är historien om den gäckande fantomen iklädd mask på operan som framför allt gått till eftervärlden.

Fantomen har också filmatiserats flera gånger, första gången redan 1925.

Källor: NE.se, thephantomoftheopera.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer