Foto: TT/SVT

”Kasta inte ut ungdomarna”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra mötesplatser med öppna verksamheter för unga vuxna i Botkyrka ska stängas. Det handlar om Ungdomens hus i Fittja, Grunden i Alby och Mötesplats för unga vuxna i Hallunda/Norsborg samt i Storvreten.

Verksamheterna har varit till för att hjälpa unga i Botkyrka att komma ut i jobb, praktik eller studier, men enligt en utredning kommunen låtit göra har det inte gett de resultat man väntar. Mötesplatserna kommer därför att stängas 31 mars och istället sätter man in andra åtgärder.

Men beslutet har väckt oro.

– Det här är en trygg plats för ungdomarna. Det finns ungdomar som varit här som blivit oroliga nu och den oron kommer nu skapa ett misstroende mot kommunen, säger Selcuk Uysal, samordnare Lugna gatan. Han fortsätter:

– Men fungerar inte arbetet så ändra verksamheten, byt ut personalen, kasta inte ut ungdomarna. När de inte har någonstans att vara så kan de istället bli så att de hänger ute i centrum.

”Blivit platser där folk hänger”

Ebba Östlin som är socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka, säger att eftersom utredningen visar att verksamheterna inte fungerar måste de prova något nytt.

Ebba Östlin (S) Foto: Amela Mahovic/SVT

– Studien visar att det mer har blivit platser där folk hänger. Och det har blivit en inlåsningseffekt. Folk stannar kvar för att det är mysigt och trevligt, men det är inte syftet. Vårt syfte är att se till att man faktiskt kommer vidare i praktik, utbildning eller jobb, säger Ebba Östlin.

Ska arbeta mer uppsökande

Istället ska kommunen arbeta mer uppsökande, ha schemalagda aktiviteter riktat till unga i gymnasieåldern för att få dem att börja studera eller jobba samt  lägga större resurser på det våldsförebyggande arbetet. Kommunen planerar också mer resurser till verksamheten för yngre i åldrarna 13-16.

Ebba Östlin säger att det inte handlar om en besparing, snarare tvärtom.

– Jag som kommunstyrelsens ordförande vill att varenda ung person i min kommun ska ha goda möjligheter för framtiden. Då kan jag inte ge mig. Då kan jag inte acceptera att man står och säljer knark någonstans eller att man har gett upp sina drömmar om framtiden. Vi måste ha ett mycket mer progressivt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.