Joakim Larsson (M) menar att läget är allvarliga än vad (S) påstår. Foto: TT/Peter Knutsson

Oppositionen: Vi ser byggstopp på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Hagastaden som bolag har brutit sina preliminära markavtal med Stockholm stad. Det sker överallt menar oppositionen.
– Det är allvarligt, vi riskerar att få tvärstopp i byggnationen i vissa delar av Stockholm, säger Joakim Larsson (M)

Järntorget och dess dotterbolag Abacus har beslutat att inte fullfölja sina planer och bebygga två kvarter i Hagastaden. Enligt bolagets vd blir risken för stor när Stockholms stad vill ha för mycket betalat, 45 000 kronor per kvadratmeter lägenhetsyta som planeras att byggas på marken.

Håkan Falk, exploateringsdirektör i Stockholms kommun, uppger att många andra aktörer står på kö för att köpa marken, men det stämmer inte, menar oppositionen.

– Jag har inte mött någon aktör i Stockholm som i praktiken är beredd att betala det man nu begär i olika projekt. Projekten förhandlas om och om, och till slut kollapsar de när staden och aktörerna inte kommer överens om en prissättning, säger Joakim Larsson (M), oppositinsborgarråd.

Amorteringskravet ändrade marknaden

Joakim Larsson menar att företeelsen syns på flera håll i staden, bland annat i Norra Djurgårdsstaden, Bromma, Farsta och Älvsjö.

Enligt majoriteten finns det ju en kö av andra aktörer?

– Det handlar om hyresrättsprojekt istället. Men om man omvandlar alla bostadsrättsprojekt till hyresrätter så skulle ekonomin kollapsa i Stockholm. Då räcker inte pengarna till vägar och infrastruktur.

Oppositionen menar också att det nya utökade amorteringskravet gör det svårare för människor att köpa de nyproducerade bostäderna.

Vad ska majoriteten göra?

– Redan 2014 tyckte majoriteten att prissättningen var för hög, nu är priserna ännu högre. Man måste sätta sig ner med aktörerna och hitta en modell som gör att de vill och kan bygga. Om de ändå inte kan sälja lägenheterna så måste vi ändra hur staden sammansätter markpriset.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det att priset för tomtmark i Hagastaden är 45 000 kronor per kvadratmeter. Det korrekta är 45 000 kronor per kvadratmeter lägenhetsyta som planeras att byggas på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer