Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör S och V reagera på kritiken om att riktlinjerna bryter mot myndighetsanställdas yttrandefrihet. Foto: Tommy Bergman/SVT

Oppositionspolitiker i regionen: ”Missade att det var så illa”

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar oppositionspartier i regionen om riktlinjerna som inskränkte anställdas yttrandefrihet under valrörelsen. Oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) vill se en intern utredning.

– Vi skulle ha sagt nej till det här, säger Anna Sahlin (V).

Finansregionråd Irene Svenonius (M) vill inte ställa upp på en intervju och svara på frågor från SVT.

SVT Stockholm har ringt runt till alla partier som enhälligt var med på regiondirektörens och chefsjuristens förslag till ”Instruktion för partipolitisk kommunikation inför valet 2022”. Den innehåller skrivningar om att medarbetare ska uttala sig som ”privatpersoner” i politik och att man inte får dela någon form av politiskt material utan särskilt anordnat möte på sin arbetsplats.

Bara två oppositionspartier ställer upp på intervju för att besvara kritiken om att detta bryter mot myndighetsanställdas yttrandefrihet. Ingen politiker från den gamla styrande majoriteten vill bli intervjuad.

Är självkritisk

Anna Sahlin från Vänsterpartiet är självkritisk.

– Sådana här skrivningar får inte förekomma. Jag missade att det var så illa som det var. Det är klart att det har allvarliga konsekvenser, säger hon.

Efter SVT Stockholms avslöjande har nu fallet JO-anmälts, enligt tidningen Journalisten.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) var ordförande i arbets- och personalutskottet, som enhälligt beslutade om de kritiserade ritlinjerna. Hon avböjer en intervju. SVT har även sökt regiondirektören och chefsjuristen.

Oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) beklagar vad som skett. Hör hennes svar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer