Parabowlaren Marianna berättar om hallens betydelse. Foto: SVT

Oro bland funktionsnedsatta när bowlinghall läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

BowlingBull i Jakobsberg är hemvist för ett 40-tal personer med olika funktionsvariationer som tränar i parabowling. Men tvingas hallen stänga när det kommunala fastighetsbolaget Järfällahus höjer hyran.

– Jag har inte råd att ha kvar lokalen, säger Emil Sawma som driver bowlinghallen.

Koncentrationen är hög när parabowlarna från BKBUS träffas på onsdagsbowling i Jakobsberg. Hallen har funnits i Järfälla kommun i drygt 50 år. Pensionärsgrupper, ungdomsverksamheter och parabowlare samlas i lokalen varje vecka.

– För mig betyder hallen jättemycket, här kastade jag mitt första klot, säger parabowlaren Marianna.

Emil Saoma hyr lokalen av det kommunala fastighetsbolaget Järfällahus AB. Men när det femåriga hyresavtalet löper ut så ska hyran också omförhandlas. Årshyran som låg på 488 kronor per kvadratmeter, föreslogs först att höjas till 950 kronor. En ökning med nästan det dubbla.

– Det kom som en kalldusch. Konsekvensen blir att jag måste lägga ner, för jag har inte råd att driva hallen.

Järfällahus: Gammalt avtal

Är det rimligt att höja en lokalhyra med nästan 100 procent?

– Om ett hyresavtal är riktigt gammalt och har rullat på under lång tid så kan ju procenttalet lura en och tro att det finns en orimlighet i det. Det kan ju bli så, säger Johannes Wikman Franke, kommunikationschef Järfällahus AB.

Frågan ligger nu hos Hyresnämnden, och där förslås ett medlingsbud som istället motsvarar en hyreshöjning med 50 procent. Ett bud som Järfällahus AB nu har valt att acceptera. Men det har Emil Saoma ändå inte råd med.

– Om man tittar på läget på lokalen så är omöjligt att få hit drop-in gäster. Det är bara stammisar som kommer, säger han.

Emil Sawma hyr lokalen av Järfällahus AB. Foto: SVT

Parabowlare kämpar för hallen

Många spelare oroas nu över var man ska ta vägen när bowlinghallen riskerar att försvinna från Jakobsberg. Parabowlaren Marianna, som själv spelar med BKBUS varje onsdag menar att hallen är viktig för det sociala livet. Hon och hennes klubb har protesterat mot höjningen av hyran för bowlinghallen.

– Det är katastrof. Det är ett hårt slag mot oss som är parabowlare, våra pensionärer och juniorer som bowlar här. Det här är en träffpunkt.

Järfällahus: ”Hoppas på lösning”

– Det är beklagligt att den här förhandlingen har skapat så mycket oro, vi hoppas att det ska få en lösning och att det ska fortsättas bedriva bowling i lokalen, säger Johannes Wikman Franke, kommunikationschef Järfällahus AB.

Emil Sawma hoppas att hallen får finnas kvar. Men i hans regi blir det inte.

– Om kommunen är intresserad av att driva hallen så är jag beredd att släppa den. Det är jätteviktig träffpunkt för alla parabowlare och pensionärer, även om den inte fortsätter i min regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.