Stor polisinsats vid centralen på fredagskvällen. Foto: TT

Oro efter samarbete mellan nynazister och huliganer

Uppdaterad
Publicerad

Både forskare och Säpo har varnat för utvecklingen där nynazistiska organisationer anlitar huliganer för våldsamma angrepp mot flyktingar.

I fredags kväll gick upp mot ett hundratal maskerade män till angrepp mot migranter i centrala Stockholm. Det kom omgående rapporter att många av angriparna kom från AIK:s och Djurgårdens hårdföra supportergrupper eller firmor, vilket polisen inte kunde bekräfta.

Inte förvånad

Även på ”Folkets demonstration” på Norrmalmstorg i lördags fanns maskerade medlemmar från båda firmorna på plats.

Säpo har tidigare rapporterat om den här typen av samarbeten mellan nazister och huliganer och det gjorde också Agneta Blom, statsvetare och socialdemokratisk politiker, i en rapport om våldsbejakande supporterkultur som överlämnades till regeringen för två veckor sedan.

– Jag är inte alls förvånad. När människor kommer in i rörelser där det finns en våldsbejakande kultur, vilket fotbollsfirmorna bygger på, så kan man förvänta sig att det uppstår den här typen av möten. Fokus ligger hela tiden på våldet och man måste se de generella gemensamma dragen i de här grupperna för att komma åt problematiken på djupet, säger hon till TT.

Våld eller ideologi?

Enligt Agneta Blom är det svårt att avgöra vilken som är den främsta drivkraften när fotbollshuliganer slår sig samman med nazister. Våldet eller ideologin?

– Det är en komplicerad fråga precis som varför människor går med i våldsbejakande grupper. Det finns de som går med av ideologisk övertygelse och det kan förklara överlappningen mellan de här grupperna. Men det finns också de som går med för gemenskapen eller attraktionen i de här tuffa miljöerna och de som helt enkelt går i gång på våld.

– De här kopplingarna är allvarliga. Vi får inte förminska faran av att ha våld som kultur i ett samhälle, säger Agneta Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerna på centralen

Mer i ämnet