– Jag vill inte medverka i den barnsjukvården, säger Annika Daneskär, som jobbat på Barnnärakuten i Haga i sex år men nu sagt upp sig.

Sjuksköterskan Annika: ”Vill inte medverka i den barnsjukvården”

Uppdaterad
Publicerad

Trånga väntrum, ökad smittorisk och förlorad kompetens.

Det är några av de saker som en del av personalen på närakut Haga barn ser framför sig efter ihopslagningen med närakuten för vuxna. Nu har 17 av 20 stycken sagt upp sig.

– Jag har valt att säga upp mig för att jag inte vill medverka i den barnsjukvården som jag tror att det kommer att bli, säger barnsjuksköterskan Annika Daneskär.

Hör hela intervjun med barnsjuksköterskan Annika Daneskär i inslaget ovan.

Redan i januari slogs närakut Haga barn ihop med närakuten i Haga för vuxna rent organisatoriskt. Men den 1 december, ett datum som flera gånger skjutits upp, väntas en ihopslagning och patientgrupperna kommer blandas på närakuten som ligger på Karolinska i Solnas sjukhusområde. Flera i personalen har nu sagt upp sig, bland annat av oro för vad det kommer innebära för patienterna.

– Jag hade förstås velat att de medarbetarna följt med oss. De har gedigen erfarenhet och har jobbat länge, säger Anna Färg Hagansbo, chef för Stockholms läns sjukvårdsområdes närakuter.

”Går att ersätta”

En del av de som sagt upp sig har specialiserat sig på vård av barn och menar att barn måste mötas av personal som har specialistkompetens för det. Men Anna Färg Hagansbo menar att närakutsverksamheten är attraktiv att jobba med och tror inte det kommer bli svårt att ersätta kompetensen.

– Varje människa är unik så man kan inte ersätta den ena med den andra men kompetensen går att ersätta, säger hon.

Anna Färg Hagansbo, chef för Stockholms läns sjukvårdsområdes närakuter.

Risk för kompetenstapp

Idag kommer till exempel barn från hela Stockholms län till närakut Haga barn för att gipsas, en kompetens som nu riskerar försvinna. Anna Färg Hagansbo tror däremot att ihopslagningen kommer att underlätta för medborgarna.

– Närakuten Haga med både barn, vuxna och äldre kommer bli en riktigt bra verksamhet. Det kommer bli enklare för våra medborgare, säger hon.

Har personalen rätt i att det finns exempelvis en ökad smittorisk om äldre blandas med mindre barn som är sjuka?

-  Det är inget vi märkt av på de närakuter som redan är öppna, de fungerar väl

Vad tycker du? Mejla reportern dina reaktioner.

Fakta: Närakuterna

9 av 12 närakuter har öppnat i Stockholms län.

Närakuterna är en del i landstingets framtidsplan för hälso- och sjukvård och ska ge patienter hjälp med akuta besvär och olycksfall som inte är livshotande.

De ska avlasta vårdcentralerna och sjukhusens akutmottagningar.

Alla närakuter ha en samlad kompetens för att kunna ta emot patienter av alla åldrar och erbjuda lika vård över hela länet.

Närakuten Haga barn har funnits sedan 2007. Den drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde och tar emot 32 000 barnbesök/år. 

Källa: Stockholms läns sjukvårdsområde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.