Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka sjukdomar riskerar barn och unga att få när luftkvalitén försämras i samband med vedeldning? Hör enhetschefen Roger Sedin på Naturvårdsverket förklara. Foto: SVT

Ökat eldande oroar – risk för sjukdomar hos unga

Uppdaterad
Publicerad

Eskalerande elpriser får fler att vedelda hemma, men riskfritt är det inte då rökpartiklar förorenar luften för barn och unga.

Fler har börjat vedelda hemma för värme, allt sedan elpriserna stigit. Eldandet påverkar luftkvalitén utomhus, särskilt om det inte eldas rätt, något som framförallt drabbar barn och unga.

– Barnen är känsligare än vad vi trott, man ser att de får sämre lungkapacitet för livet, säger Roger Sedin, enhetschef för luftenheten på Naturvårdsverket.

Vedeldning är största källan till partikelutsläpp

• Småskalig vedeldning är idag den dominerande anledningen till störst partikelutsläpp i Sverige, följt av tung dieseltrafik och arbetsmaskiner.

• Vedröken kan kopplas till försämring av både astma och KOL. Enligt Naturvårdsverket bidrar utsläppen från vedeldning till att runt 1 000 personer dör i förtid.

• Den 1 januari 2019, införde Boverket nya och hårdare krav på kaminer och pannor som eldas med ved och pellets. De ändrade utsläppskraven gäller vid nybyggnation.

Källa: Riksförbundet HjärtLung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm

Mer i ämnet