Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholms kolonilotter ska granskas – avlopp kan vara olagliga Foto: SVT

Stockholms koloniområden ska granskas – avlopp kan vara olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Gamla kolonistugeområden kan ha otillåtna avlopps- eller vattenledningar som förorenar vatten. Nu ska inventering och kontroller göras för att se över att stugägare har giltiga tillstånd.

– Vi misstänker att det finns otillåtna avlopp med exempelvis påkopplad diskmaskin och toalett, säger Peter Brådmark, enhetschef Miljöförvaltningen Stockholms stad.

Kolonistugeägare som har otillåtna avloppsanordningar ska  själva stå för omkostnader att återställa till godkända krav enligt miljöförvaltningen.

Måste återställa till godkända krav

SVT Stockholm har talat med flera kolonistugeägare vid olika föreningar som oroas kring de kostnader som kan komma för att återställa vattenledningar och installera nya reningssystem.

– Ytterst handlar det om att dåligt renat avlopp riskerar att förorena sjöar och grundvatten. Däremot kan små mängder av vatten från diskbalja eller hink tömmas i växtbäddar på den egna tomten, säger Peter Brådmark, enhetschef Miljöförvaltningen Stockholms stad.

• Diskbänk utan fat med avlopp till mark.

• En slang som kan förflyttas och sprida små mängder BDT-vatten över en större yta med växter.

• Att tömma små mängder bad, disk- och tvättvatten (BDT) i växtbäddar på den egna lotten.

Källa: Miljöförvaltningen Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.