Orsak till de mobila pride-flaggorna är säkerhetskameror Foto: SVT

Orsak till mobila Pride-flaggor i Tensta är inte sabotage

Publicerad

Tidigare i veckan har SVT Nyheter Stockholm publicerat nyheten att Spånga-Tensta börjat med mobila prideflaggor på grund av sabotage tidigare år. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning säger nu att orsaken egentligen är en säkerhetsfråga.

Tidigare i veckan publicerades en artikeln om prideflaggor i Tensta centrum. Enligt Pride-samordnaren för Spånga-Tensta (artikeln) skulle orsaken till att Prideflaggorna inte vajar på flaggstången bero på sabotage 2016.

Men stadsdelen Spånga-Tensta menar nu att detta inte stämmer. Den egentliga orsaken till att en flagga inte får vaja på flaggstången är istället att den hade täckt en av de säkerhetskameror polisen har satt upp i Tensta.

– Det handlar om en trygghetsfråga. En flagga hade täckt för en av kamerorna polisen har satt upp, säger Spånga-Tenstas stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

”Blev tokigt”

Men att prata om säkerhetsfrågor är inte alltid lätt. Pride-samordnaren i Spånga-Tensta som menade att tidigare års sabotage var orsaken visste inte om det var tillåtet att peka ut kamerans position.

– Hon känner att det här blev lite tokigt för henne. Hon visste inte vad man fick och inte fick säga utifrån en säkerhetsaspekt, säger stadsdelsdirektören Fedrik Jurdell.

De mobila flaggorna har inte upplevts som kontroversiella och att påverkas av skadegörelse finns inte med i framtida planering.

– Vi plockar inte ner en flagga för att någon är arg. Vi ser ingen särskild sabotagerisk för de mobila flaggorna. Prideflaggor kan saboteras var som helst i Sverige och är inte specifikt för Tensta, säger Fredrik Jurdell.

Flaggstång ska flyttas

Spånga-Tensta har planer på att flytta flaggstången i framtiden. Men när vet man inte.

– Det kostar pengar att flytta en flaggstång men vi kommer med stor sannolikhet flytta den, säger Fredrik Jurdell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.