Simon Matiwos och Bipasha Huq, Förenade förorter. Foto: Amela Mahovic/SVT

”Ortens bästa poet” läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Det gick ett sus genom publikhavet i Rinkeby när arrangörerna av ”Ortens bästa poet”, Förenade förorter, klev upp på scenen under söndagens final och meddelade att årets tävling blir den sista.

– Vi har alltid varit underfinansierade men vi har inte heller kunnat nå de samarbeten med stadsdelen som vi har önskat, säger Bipasha Huq, från Förenade förorter.

Poesitävlingen som hade premiär 2015 har vuxit med deltävlingar i fler städer för varje år. Men nu meddelar alltså arrangörerna att de inte längre får projektet att gå ihop.

– Vi har jobbat i motvind i tre år nu, en människa orkar bara så långt den orkar, det här är ett maskineri som görs av fyra personer på heltid och över 100 personer ideellt, säger Simon Matiwos, från Förenade förorter.

Kulturstöd

Förra året fick föreningen drygt en halv miljon i bland annat kulturstöd från Stockholms stad. Förutom det fick de ytterligare nästan 1,3 miljoner kronor från landstinget, studieförbund och privatpersoner, som delvis använts för att finansiera tävlingen ”Ortens bästa poet”.

Inför årets tävling har föreningen fått 300.000 kronor i kulturstöd från Stockholms stad och 250 000 kr från statens kulturråd. Men de får ändå inte projektet att gå ihop.

– Vi har inte nått upp till de nivåer vi behöver för att finansiera tävlingen, säger Bipasha Huq, från Förenade förorter.

”Ville ha ett genuint samarbete”

I samband med finalen riktade föreningen hård kritik mot stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista.

– Vi har inte lyckats få en dialog ens med stadsdelen, vi trodde att det här kanske skulle vara året då vi kunde hitta ett samarbete, men så blev det inte.

Avdelningschef i Rinkeby-Kista, Susanne Tengblad, menar att hon inte känner igen kritiken kring bristande samarbete.

– Det förstår inte jag och det får faktiskt stå för dem för vi har varit angelägna om att de ska kunna använda lokalen i Ungdomens hus och det har de kunnat göra, säger hon.

Men föreningen hade hoppats på ett bredare samarbete.

– De pratar bara om lokalen men vi har velat ha ett genuint samarbete med dem också, där vi får hjälp av fritidsledare från hela stadsdelen, säger Bipasha Huq, från Förenade förorter.

Hade ni kunnat göra mer från stadsdelsförvaltningen?

– När det gäller personal har vi ett pågående skyddsstopp i Ungdomens hus just nu som förhindrar våra medarbetare att befinna sig i lokalen kvällstid, men de har fått låna lokalen gratis i tre dagar och angående kritiken kan vi ta det på ett uppföljande möte, säger Susanne Tengblad, avdelningschef i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.