Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den uppskjutna byggstarten för gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan kostar ungefär en miljon om dagen, uppger Stockholms stad. Foto: Tommy Bergman/SVT

Osäker framtid för cykelbron vid Slussen – byggstoppet kostar en miljon om dagen

Publicerad

Efter att SL hotat att stoppa tunnelbanetrafiken mellan Slussen och Gamla stan om Stockholms stad bygger en ny gång- och cykelbro på det sätt de tänkt, säger nu staden att framtiden för bron är osäker.

– I och med situationen som uppstått pågår diskussioner och jag kan i dagsläget inte säga när och om vi kommer sätta igång, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Projekt Slussen.

Stockholms stad vill bygga gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan genom att påla ner pålar till berggrunden i närheten av – och delvis diagonalt under – den befintliga Söderströmsbron, där tunnelbanan kör.

Staden menar att metoden är säker och inte kommer påverka tunnelbanebron. Men Region Stockholm, som SL är en del av, tycker att riskerna är för stora. Söderströmsbron vilar på pålar som drivits in i grus och sten samt fyllnadsmassor från 1800-talet och pålarna når inte berget.

”Det föreligger en inte obetydlig risk att Söderströmsbron sätter sig och tar skada, med risk för allvarliga och långvariga trafikstörningar”, skriver Region Stockholm i ett brev till Stockholms stad.

– Vi har i dagsläget ungefär 1 700 pålar i den här marken, vilka borrats ner med samma metoder utan att det uppstått något problem, säger Eva Rosman på Projekt Slussen, som är en del av Stockholms stads exploateringskontor.

Kostar en miljon om dagen

Dialogen kring hur gång- och cykelbron bör byggas har pågått under lång tid, och byggstarten har skjutits upp. Senaste startdatumet var den 28 augusti, men det har passerats. Och att Region Stockholm och Stockholms stad inte kan komma överens kostar skattebetalarna pengar.

– Vi har en stilleståndkostnad som ligger på ungefär en miljon kronor per dag, säger Eva Rosman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.