Fler bostäder kan komma att ombildas. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Skakig marknad – bostadsrätter omvandlas till hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

I februari nästa år skulle 90 bostadsrättslägenheter stå färdiga för inflytt i Solberga. Men den osäkra bostadsmarknaden får Wallenstam att omvandla bostäderna till hyresrätter.

– Vi har aldrig gjort det i Stockholm tidigare, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam AB.

Det skulle totalt bli 170 bostadsrättslägenheter i projektet Orangeriet i Solberga. Men det instabila läget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm får fastighetsbolaget Wallenstam att backa. Och nu omvandlas 90 av lägenheterna till hyresrätter istället.

– Vi hade visning förra helgen och trycket var inte det samma som för ett år sedan. Vi kände att den här försäljningen inte skulle gå lika lätt som tidigare projekt, därför valde vi att omvandla. Vilket vi också gärna gör, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam AB.

Fler lägenheter kan ombildas

Det är ovanligt att planerade bostadsrättsprojekt omvandlas till hyresrätter. Senast Wallenstam gjorde något liknande var efter Lehmankraschen vid årskiftet 2008 och 2009. Då ombildades två projekt i Göteborg och Helsingborg. Men enligt Hans Wallenstam har fastighetsbolaget aldrig tidigare omvandlat i Stockholm.

Resterande 80 lägenheter i bostadsprojektet ska enligt planerna bli bostadsrätter. Men om marknaden fortsätter att visa sig svag, kan det bli tal om ombildning även där.

– Vi säljstartar bostäderna när det är 6 månader kvar till inflytt. Då får vi känna av hur marknaden känns för de sista 80 lägenheterna. Det beslutet tar vi då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.