Alliansen i Österåker vill bara ta emot ensamkommande flickor

Uppdaterad
Publicerad

Österåkers kommun norr om Stockholm vill i fortsättningen bara ta emot ensamkommande flickor.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) har i ett brev till Migrationsverket begärt att i fortsättningen bara ta emot ensamkommande flickor. Alliansen i Österåker ställer sig bakom

Österåker har hittills tagit emot 144 ensamkommande flyktingbarn varav tre är flickor. Barnen bor i HVB-hem eftersom Österåker kommun inte har några familjehem. Och att blanda flickor och pojkar på HVB-hem är förbjudet vilket är anledningen till att Österåker nu bara vill ta emot flickor.

– För att uppnå en jämnare könsfördelning, och anamma ett jämställdhetsperspektiv även i mottagandet av nyanlända, vill vi med brevet till Migrationsverket framställa en begäran att vid eventuellt fortsatt behov av anvisning av ensamkommande enligt avtal, ska ensamkommande flickor anvisas till Österåkers kommun, säger Michaela Fletcher.

Fler kommuner går på samma linje

I januari gick även Moderaterna i Karlskrona ut och krävde att kommunen i fortsättningen bara skulle ta emot ensamkommande flickor.

– Vi är redan en mansdominerad stad och vi tycker att vi borde ta emot fler flickor istället och tänka på könsbalansen, sa Camilla Brunsberg (M) till SVT Nyheter Blekinge den 14 januari.

Men kravet fick kritik av Kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona, Patrik Hansson (S).

– Karlskrona är en öppen stad för alla – både pojkar och flickor. Vi har varit duktiga på att ta emot ensamkommande pojkar men vi har inte sagt att vi inte tar emot flickor. Vi tvärtom gav socialnämnden i uppdrag i februari förra året att utreda om att ta emot båda könen, sa Patrik Hansson (S).

Kritik från (S)

Socialdemokraterna i Österåker är kritiska till alliansens förslag.

– Moderaterna har inte lyft den här frågan överhuvudtaget i något möte med oss, att Österåkers kommunen bara skulle ta emot barn av ett kön. Det här är alliansens egna initiativ, säger Ann-Christine Furustrand (S), kommunalråd i opposition.

– Vi Socialdemokrater ställer oss inte bakom att kommunen ska villkora vilka kön barnen ska ha som kommer hit. Vi tycker att det är otäckt att se dessa barn som flyr från krigshärjade områden bli uppdelade efter kön, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer