Eva Wetterstrand, produktionsdirektör på Österåkers kommun, berättar om att det funnits en oro på sociala medier bland elever och vårdnadshavare. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Hot om skolskjutning bakom stängt gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett hot om en skolskjutning som gjorde att Österåkers kommun beslutade att stänga Österåkers gymnasium under tisdagen och onsdagen.

”Skolskjutning 28/1 kom ej hit om du inte vill bli skjuten” stod det bland annat på ett hotfullt budskap som SVT tagit del av och som upptäcktes i gymnasiets lokaler i slutet av förra veckan.

Anledningen till att skolan stängs är att det hotfulla budskapet, som hittades torsdagen den 23 januari, har spridit oro bland skolans runt 600 elever, vårdnadshavare och personal.

– Vi polisanmälde det vi hittade omedelbart. Polisutredningen har pågått sedan i torsdags och ärendet rubriceras som grovt olaga hot, säger Eva Wetterstrand, som är produktionsdirektör i Österåkers kommun.

Ingen ytterligare hotbild

Enligt polisen har ingen ytterligare hotbild kommit fram under måndagen. Kommunledningen i Österåker samlas löpande för avstämning i ärendet och för också en nära dialog med polisen.

– Både elever och vårdnadshavare har undrat om det är säkert att gå till skolan efter det som inträffat. Kommunens krisgrupp fattade därför beslut om att tillfälligt stänga skolan, säger Eva Wetterstrand.

Skolan öppnar på torsdag

Eleverna har informerats av sina mentorer och stöd finns för de elever och medarbetare som känner oro för situationen.

Den ordinarie skolverksamheten beräknas vara igång igen under torsdagen den 29 januari.

– Vi bedömer att det är säkert för eleverna att komma tillbaka på torsdag men för att det ska upplevas som extra tryggt har vi några extra vakter från vårt vaktbolag på plats, säger Eva Wetterstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.