Hör fastighetsmäklaren om bostadsmarknaden som peakat i juni. Foto: Moa Ferm/SVT

Hemnet: Ovanligt aktiv bostadsmarknad i sommar

Publicerad

Efter en vår av oro och låg aktivitet på bostadsmarknaden har utbudet av bostadsrätter till salu i Stockholms län nu nått sin peak, tre veckor senare än vanligt. Och aktiviteten kommer fortsätta vara hög under sommaren tror Erik Holmberg som är marknadsanalytiker på Hemnet.

Aktiviteten på bostadsmarknaden har kommit igång igen efter en tydlig nedgång under våren och antalet bostadsrätter till salu på sajten Hemnet var 22 procent fler under vecka 25 jämfört med samma vecka förra året.

– Folk har varit lite oroliga, oron för pandemin har präglat bostadsmarknaden väldigt tydligt under våren, men nu i juni ser vi tydliga effekter på att det har vänt, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Villautbudet lågt

Det är framför allt bostadsrätter som köps och säljs just nu. På villamarknaden är det fortsatt trögt, även om det börjar komma ut fler hus till salu nu.

– Där ser vi en motsatt effekt. Man avvaktar i betydligt högre utsträckning. Villautbudet är ganska lågt vilket också gör att priserna på villor inte gått ner lika mycket under våren, säger Erik Holmberg.

Säljarnas marknad

Nu när bostadsmarknaden har återhämtat sig har säljarna en fördel.

– Men det kan ju svänga igen, bostadsmarknaden påverkas av ekonomin som i sin tur påverkas av coronapandemin, det är inte över än även om vi har sett en tydlig återhämtning prismässigt i juni, säger Erik Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer