Foto: SVT

Över 250 rymningar från fem förvar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2010 har 257 personer rymt från Migrationsverkets fem förvar för frihetsberövade som väntar på verkställan av utvisningsbeslut, skriver Svenska Dagbladet. Ett 60-tal personer har rymt från förvaret i Märsta.

Svenska Dagbladet har gått igenom samtliga incidentrapporter gällande rymningar under de aktuella åren. Flera av rymningarna har varit våldsamma och hotfulla.

Förvaret i Kållered utanför Göteborg har flest rymningar, över 80. Det största förvaret, Märsta utanför Stockholm, har drabbats av ett 60-tal sedan 2010.

Inte byggda för att vara helt rymningssäkra

– Migrationsverket har till exempel valt att inte använda taggtråd, man har höga plank i stället. Olika val leder till olika konsekvenser, säger Tommy Harnesk, chef på förvaret i Märsta, till tidningen.

Migrationsverkets chef för landets förvar, Torbjörn Nyberg, bekräftar att förvaren inte är byggda för att vara alldeles rymningssäkra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer