Miriam Elfström är verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland. Foto: SVT/Isabell Höjman/TT

Över 70 000 stockholmare skippar screening för livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas 500 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och för första gången på flera decennier ökar den siffran. I Stockholm har man inte sett samma utveckling men däremot finns det stora skillnader i deltagarfrekvensen bland länets kommuner.

Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland har i uppdrag att leda utvecklingen inom cancervården och ansvarar bland annat för screeningverksamheten i Stockholms läns landsting och region Gotland.

– Att gå på screening varje gång man blir kallad kan ge upp till 90 procent skydd mot livmoderhalscancer och det gör att vi kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede, säger Miriam Elfström, verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland. 

Skillnader bland länets kommuner

2017 kallades 287 000 kvinnor i Stockholms län till gynekologisk cellprovtagning. För att se deltagarfrekvensen undersöker man hur många som gjort en gynekologisk cellprovtagning inom det rekommenderade intervallet för screening. I regionen var det i snitt 75 procent. 

Tittar man på enskilda kommuner var deltagarfrekvensen lägst i Botkyrka, Sigtuna och Södertälje. Högst var den i Vallentuna, Värmdö, Vaxholm och Täby.

– Det vi har sett från studier som gjorts här i Stockholm är att det finns en oro kring undersökningen. Man är osäker på varför man ska screena sig och sen kan det också vara logistiska svårigheter som kommer i vägen, säger Miriam Elfström.

Foto: SVT Grafik

Vill få fler att screenas

En deltagarfrekvens på 75 procent innebär att 25 procent, vilket motsvarar 71 750 kvinnor, inte screenades inom det rekommenderade intervallet eller helt uteblev från screening.

För att få fler att screena sig har Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland bland annat utbildat hälsoinformatörer som sprider kunskap om cancerprevention i Botkyrka och Sigtuna.

Dessutom har man skickat hem självprovtagningskit till kvinnor som inte deltagit under en längre period.

– Det visade sig ha en stark effekt och höjde deltagandet i den gruppen, säger Miriam Elfström.

Deltagarfrekvensen blev elva gånger högre bland de som fick självprovtagningskit jämfört med de som fick en vanlig påminnelse om gynekologisk cellprovtagning. Självprovtagningen var ett pilotprojekt under 2016 och just nu arbetar man med att göra projektet permanent.

Livmoderhalscancer

Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är att man någon gång har smittats av en viss typ av HPV, humant papillomvirus. HPV i underlivet är vanligt och sprids genom sex.

Hos de allra flesta som blir smittade läker infektionen av sig själv. Men några kvinnor får en bestående infektion som kan leda till skador på celler i livmoderhalsens slemhinna. Cellförändringar kan då uppstå och så småningom utvecklas till cancer.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.